Cuprins:
Știai că la nivel global, zilnic, peste 1 milion de oameni se infectează cu o boală transmisă prin contact sexual?
Mai alarmant este însă faptul că multe dintre bolile cu transmitere sexuală (ITS) sunt asimptomatice, adică nu prezintă simptome evidente. Cu toate acestea, chiar și în absența simptomelor, ITS-urile pot fi transmise de la o persoană la alta.
Netratate la timp, ITS-urile pot conduce la agravarea stării de sănătate, complicații în timpul sarcinii, risc crescut de cancer, leziuni și inflamații cronice.
Cu o simpla testare la Clinica Sante poți afla dacă ești purtător al celor mai comune boli cu transmitere sexuală, cum ar fi: clamidiaza , gonoreea, sifilisul sau tricomoniaza.
Detecție Chlamydia trachomatis, Mycoplasma genitalium, Mycoplasma hominis, Ureaplasma urealyticum si Ureaplasma parvum – Real-TM PCR
Genetică infecțioasă
Investigațiile comandate online sunt supuse unei reduceri de 12% față de prețul de catalog. |
Detecție Neisseria gonorrhoeae, Chlamydia trachomatis, Mycoplasma genitalium și Trichomonas vaginalis (Real-TM PCR)
Detectie Neisseria gonorrhoeae, Chlamydia trachomatis, Mycoplasma genitalium si Trichomonas vaginalis (Real-TM PCR)
Investigațiile comandate online sunt supuse unei reduceri de 12% față de prețul de catalog. |
Detecție Chlamydia trachomatis, Trichomonas vaginalis si Neisseria gonorrhoeae – Real-TM PCR
Detectie Chlamydia trachomatis, Mycoplasma spp.( genitalium/hominis), Ureaplasma spp.(urealitycum/parvum)-Real TM PCR
Investigațiile comandate online sunt supuse unei reduceri de 12% față de prețul de catalog. |
Bolile cu transmitere sexuală (ITS) sunt consecința unor infecții cu microorganisme/ patogeni ce se transmit pe cale sexuală.
Profil Boli cu transmitere sexuala (BTS) – serologie
Investigațiile comandate online sunt supuse unei reduceri de 12% față de prețul de catalog. |
Bacteriile, virusurile sau paraziții declanșatori ai infecției se pot transmite de la o persoană la alta prin sânge, spermă, secreții vaginale sau prin intermediul altor fluide corporale.
În unele cazuri, infecția nu este transmisă pe cale sexuală, ci în timpul nașterii, în urma unor transfuzii sanguine sau prin intermediul unui instrumentar medical ce nu a fost sterilizat corespunzător.
- CLAMIDIAZA este boala produsă de Chlamydia trachomatis, prezentă în tractul genital. Se poate manifesta clinic începând din săptămânile 1-3 de la momentul expunerii. La bărbaţi, infecţia este frecvent simptomatică, fiind însoţită de secreţii purulente.
- GONOREEA este boala produsă de infecția cu Neisseria gonorrhoeae. Tinerii sunt cel mai des afectați. Infecția se poate manifesta cu durere abdominală, urinări dureroase, secreții peniene patologice, testicule dureroase, prurit anal (mâncărimi în zona intimă).
- TRICOMONIAZA este boala produsă de Trichomonas vaginalis. Bărbații diagnosticați cu această infecție semnalează senzația de prurit (mâncărimi) în zona intimă, inclusiv în zona internă a penisului. De asemenea, se poate observa apariția unor scurgeri de secreții anormale sau senzația de arsură.
- SIFILISUL este boala produsă de Treponema pallidum, prima manifestare fiind sub forma unei leziuni deschise nedureroase la locul de inoculare (șancru), care se va extinde treptat. Acestea pot fi evidențiate în regiunea penisului, anusului, rectului sau chiar în cavitatea orală.
Erupția cutanată din cea de-a doua etapă a infecției, poate avea aspectul unor pete aspre de culoare roșie sau maroniu-roșcat. Infecția se poate agrava, punând astfel în pericol viața persoanei infectate.
- HERPESUL GENITAL este o boală foarte frecventă, generată de unul sau ambele tipuri de virusuri herpetice – herpes simplex tip 1 (HSV-1) și herpes simplex tip 2 (HSV-2).
- Infecția cu papilloma virus uman (HPV) nu manifestă, în general, semne sau simptome. Semnele și simptomele pacienților infectați ce prezintă veruci (vegetații conopidiforme) la nivel genital sunt: inflamația mucoasei din zona genitală, disconfort și senzația de mâncărime în zona intimă.
Care sunt riscurile netratării la timp a ITS-urilor?
Dacă infecțiile cu transmitere sexuală (ITS) nu sunt tratate la timp sau rămân netratate, pot apărea unele riscuri și complicații pe termen lung.
- Răspândirea infecției: ITS-urile netratate pot rămâne în corp și se pot răspândi către alte părți ale corpului sau pot fi transmise către partenerii sexuali. De exemplu, clamidiaza și gonoreea netratate pot provoca inflamații pelvine la femei, care pot duce la infertilitate sau sarcini ectopice (când un embrion se dezvoltă în afara uterului).
- Complicații în timpul sarcinii: anumite ITS-uri pot afecta femeile însărcinate și pot fi transmise de la mamă la făt. Aceasta poate duce la complicații precum avort spontan, naștere prematură, naștere cu greutate scăzută sau infecții grave la nou-născut.
- Riscul crescut de cancer: Unele ITS-uri, cum ar fi infecția cu virusul papiloma uman (HPV), pot crește riscul de dezvoltare a anumitor tipuri de cancer. De exemplu, HPV poate duce la cancer de col uterin, penis, anus și gât.
- Leziuni și inflamații cronice: ITS-urile netratate pot provoca leziuni și inflamații cronice în organele reproductive și alte părți ale corpului. Acestea pot cauza dureri cronice, disfuncții sexuale sau alte probleme de sănătate pe termen lung.
- Infecții secundare: Unele ITS-uri netratate pot slăbi sistemul imunitar al unei persoane, făcând-o mai predispusă la alte infecții, inclusiv infecții cu transmitere sexuală suplimentare sau infecții generalizate severe.
Beneficiul testelor medicale efectuate la Clinica Sante
Testarea se realizează prin metoda RT- PCR Multiplex, care permite detecția cantitativă a agenților patogeni (bacterii, virusuri sau paraziți).