Importanța analizelor medicale pentru juniori
La fiecare început de an școlar, sănătatea copiilor devine o preocupare esențială atât pentru părinți, cât și pentru cadrele didactice. În contextul colectivităților de copii, precum școlile și grădinițele, riscul de transmitere a bolilor infecțioase, fie ele parazitare, bacteriene sau virale este crescut, în special în condiții de umiditate și frig. Prevenirea răspândirii acestor boli și efectuarea analizelor medicale încă de la primele semne și simptome sunt importante pentru protejarea sănătății copiilor și a comunităților lor.
Pe lângă măsurile obișnuite de igienă, analizele medicale sunt un instrument important în prevenție, prin verificarea stării de sănătate a copiilor înainte de întoarcerea în colectivitate. Aceste măsuri nu doar că protejează sănătatea individuală a fiecărui copil, dar contribuie și la menținerea unui mediu școlar sigur pentru toți elevii. Prin diagnosticarea precoce și tratamentul corespunzător al infecțiilor, se poate limita răspândirea acestor boli și preveni complicațiile severe.
Începutul unui nou an școlar aduce cu sine oportunități noi și provocări pentru copiii noștri. Este momentul ideal să ne asigurăm că cei mici sunt în cea mai bună formă pentru a face față noului an în colectivitate. Cu aceasta în minte, am lansat campania “Back to School 2024”, care include reduceri de până la 24% la analizele medicale esențiale pentru copii.
Ce teste medicale pot fi de ajutor?
1. Examenul coproparazitologic și coproparazitologic concentrat
Examenul coproparazitologic este un test de bază pentru detectarea paraziților intestinali (giardia, ascarizi, oxiuri), ce presupune examinarea microscopică a unei probe de scaun.
Spre deosebire de examinarea standard, examenul coproparazitologic concentrat are o sensibilitate mai mare în diagnosticarea infecțiilor parazitare, deoarece procesul de concentrare crește probabilitatea detecției unui număr mai mic de paraziți prezenți în probă.
2. Coprocultura pentru identificarea bacteriană și fungică
Acest test este util în diagnosticul infecțiilor intestinale cauzate de bacterii și fungi patogeni, precum Salmonella, Shigella sau Candida.
Metoda constă în cultivarea bacteriilor si fungilor dintr-o probă de materii fecale pe medii de cultură specifice, ce duce la creșterea și identificarea microorganismelor dăunătoare.
3. Cultura din secreții nazale și exsudatul faringian
Sunt teste de laborator esențiale, utilizate pentru detectarea agenților patogeni precum bacteriile și fungii care cauzează infecții respiratorii.
Procedura implică prelevarea unei probe din secrețiile nazale sau de la nivel faringian, folosind un tampon steril. Proba este apoi cultivată pe medii de cultură specializate pentru a permite creșterea microorganismelor patogene, care sunt ulterior identificate prin tehnici microbiologice. Este indicat ca recoltarea pentru exsudatul faringian să se facă dimineața, pe nemâncate, înainte de orice măsuri de igienă orală.
4. Detecția paraziților gastrointestinali prin PCR
Detecția paraziților gastrointestinali prin PCR (reacție de polimerizare în lanț) este o analiză avansată, cu sensibilitate și specificitate înalte, pentru identificarea precisă a paraziților intestinali, precum Giardia lamblia, Entamoeba histolytica și Cryptosporidium.
Procedura implică prelevarea unei probe de materii fecale care este apoi analizată pentru prezența ADN-ului specific paraziților, ceea ce conferă testului o precizie ridicată la identificarea speciei.
5. Panelul respirator pentru detecția bacteriilor
Panelul respirator pentru detecția bacteriilor poate identifica rapid și precis prezența bacteriilor care cauzează infecții respiratorii.
Procedura implică prelevarea unei probe de secreții respiratorii, (exsudat nazofaringian), care este apoi analizată utilizând tehnici moleculare de PCR. Acest test poate detecta simultan mai multe bacterii patogene, cum ar fi Chlamydophila pneumoniae, Mycoplasma pneumoniae, Legionella pneumophila, Bordetella pertussis, Bordetella parapertussis, Streptococcus pneumoniae, Haemophilus influenzae.
Toate aceste analize medicale identifică rapid și precis agenții infecțioși, facilitând inițierea unui tratament eficient și reducând riscul de transmitere în rândul colegilor sau familiei, precum și cel de apariție a complicațiilor.
Sănătatea copiilor este prioritară, iar măsurile preventive, precum analizele medicale, joacă un rol crucial în asigurarea unui mediu școlar sănătos și potrivit pentru toți elevii și dezvoltarea optimă a acestora.
Când este recomandată efectuarea acestora ?
În general, aceste teste sunt recomandate în prezența unor semne și simptome ce pot apărea în cadrul unor boli infecțioase:
- Febră
- Oboseală accentuată
- Dureri abdominale
- Diaree persistentă
- Greață
- Scădere inexplicabilă în greutate
- Prurit anal
- Durere în gât
- Congestie nazală
- Tuse persistentă
- Dificultăți de respirație.
Ofertă Specială pentru un Start Sănătos
În perioada 12 august – 31 octombrie, beneficiază de până la 24% reducere la analizele medicale atunci când achiziționezi cel puțin trei analize din lista noastră selectată. Indiferent dacă micuții tăi se pregătesc pentru creșă, grădiniță sau școală, asigură-te că au tot ce le trebuie pentru a începe anul școlar în deplină sănătate și încrezători în propriile forțe.
Împărtășește această oportunitate!
Nu uita să împărtășești această oportunitate cu prietenii tăi și cu alte familii. Sănătatea începe cu prevenția și cu investiția într-un stil de viață sănătos încă de la vârste fragede.
Alătură-te nouă în campania “Back to School 2024” și fii alături de copiii tăi în fiecare pas al creșterii lor!