Clinica Sante Fetesti

Centru de analize medicale in Fetesti, jud. Ialomita
Adresa: Str. Calarasi, bl. CFR3, sc. B (parter), Fetesti, jud. Ialomita

Program: Luni-Vineri: 07:30 – 16:30, Sambata: 08:00 – 12:00

Email: fetesti@clinica-sante.ro

Tel/Fax: 0786 012 852


Adresa: Sat Straja, nr. 469, com. Straja, jud. Suceava

Program: Luni-Vineri: 07:30 – 11:30. Sambata: inchis

Email: suceava@clinica-sante.ro

Tel/Fax: 0784 271 656


Adresa: Bd. Bucovina 51B, or. Gura Humorului, jud. Suceava

Program: Luni-Vineri: 07:30 – 16:30. Sambata: 08:00 – 12:00

Email: gurahumorului@clinica-sante.ro

Tel/Fax: 0230 238 058


Adresa: Str. Oltului 5, or. Buftea, jud. Ilfov

Program: Luni-Vineri: 07:30 – 15:30. Sambata: 08:00 – 12:00

Email: buftea@clinica-sante.ro

Tel/Fax: 021 337 3034


Borelioza, boala Lyme sau boala muscaturii de capusa este determinata de bacteria Borrelia burgdorferi, transmisa prin muscatura de capusa infectata.

Borrelia burgdorferi (sensu lato)

B. burgdorferi este microorganismul implicat in patogeneza bolii Lyme. Agentul patogen a fost descoperit in 1982 de catre Willy Burgdorfer si incadrat in grupul taxonomic al spirochetelor. Bacteria este transmisa omului prin muscatura de capusei infectate (Ixodes ricinus – Europa, Ixodes scapularis – S.U.A.).

B. burgderferi sensu stricto, B. garinii si B. afzelii sunt cei mai importati patogeni umani si apartin genospeciei B. burgdorferi sensu lato.

Simptome

Boala Lyme este o infectie multisistemica cu numeroase posibile manifestari clinice. Evolutia clinica a bolii Lyme cuprinde 3 etape. Manifestarile din stadiul I apar la 2-30 de zile dupa intepatura capusei, iar pacientii manifesta simptome nespecifice: febra, durere musculara, cefalee, oboseala. Manifestarile dermatologice cu eritem migrator ca simptom caracteristic apare la 60-80% dintre persoanele infectate. Eritemul migrator este considerat simptom specific, caracteristic fazei I a bolii Lyme.

Faza II are loc la cateva saptamani pana la cateva luni post-infectare si se manifesta ca boala sistemica, cu numeroase simptome nespecifice (de exemplu: manifestari neurologice). Manifestarile clinice din aceasta faza sunt urmatoarele: Artrita Lyme, Acrodermatita cronica atrofica (ACA) si Sindroame neurologice cronice.

Interpetarea rezultatelor

Anticorpi IgM Anticorpi IgG Relevanta diagnostica
Negativ sau
Echivoc
Negativ Infectie absenta. In caz de suspiciune a infectiei acute, de exemplu dupa muscatura de capusa, eritem migrator – se recomanda repetarea testului dupa 3-4 saptamani
Pozitiv Negativ sau
Pozitiv
Borelioza in stadiu incipient. Se recomanda confirmare prin Western Blot.
Pozitiv Pozitiv Borelioza in stadiu acut. Se recomanda confirmare prin Western Blot.
Negativ Pozitiv Borelioza acuta, stadiu III. Se recomanda confirmare prin Western Blot

 

Teste disponibile Clinica Sante:

– Borrelia burgdorferi sensu lato: Anticorpi IgM – pret 90 lei, termen de executie 5 zile
– Borrelia burgdorferi sensu lato: Anticorpi IgG – pret 90 lei, termen de executie 5 zile
– Borrelia: Western Blot Anticorpi IgM – pret 170 lei, termen de executie 5 zile
– Borrelia: Western Blot Anticorpi IgG – pret 170 lei, termen de executie 5 zile

Adresa: Str. Andrei Muresanu 4, mun. Cluj-Napoca, jud. Cluj

Program: Luni-Vineri: 07:30 – 16:30, Sambata: 08:00 – 12:00.

Email: andreimuresanu@clinica-sante.ro

Tel/Fax: 0364 734 639


Trombofilia reprezintă starea de hipercoagulabilitate care predispune la tromboze intravasculare.

Cele mai frecvente complicații asociate trombofiliei includ:

 • tromboză venoasă profundă (TVP)
 • tromboembolia pulmonară (TEP)
 • avorturile spontane aparent din cauze necunoscute

(mai mult…)

Alergiile se manifesta cand sistemul imunitar reactioneaza la contactul cu o anumita substanta, cum ar fi polenul, veninul de albine, parul de animale.

Sistemul imunitar produce anticorpi, cu rol de protectie. In timpul unei alergii, sistemul imunitar produce anticorpi care identifica un anumit alergen ca fiind daunator, chiar daca el nu este. La contactul cu alergenul, reactia sistemului imunitar poate declansa o serie de manifestari precum rinita, edeme ale fetei si limbii, mancarimi ale ochilor, urticarie.

Severitatea manifestarilor alergice difera de la persoana la persoana si poate varia intre o usoara urticarie pana la soc anafilactic. In momentul in care este suspectata o alergie, este recomandat sa fie consultat un medic, care dupa evaluarea simptomelor clinice, va alege o conduita de diagnostic si tratament.

Pentru diagnosticul alergiilor se pot efectua mai multe teste

Testele alergeni-IgE specifice sunt recomandate pentru a confirma sensibilitatea la alergeni la persoanele cu manifestari alergice. Persoanele cu istoric familial de atopie (tendinta mostenita de a produce continuu anticorpi de tip IgE fata de mai multi alergeni obisnuiti din mediu) au un risc crescut de pana la 70-80% de a dezvolta boli alergice. Numarul persoanelor alergice creste de la an la an astfel incat doar in Europa pespe 15% din personae sunt alergice.

Dupa sursa si calea de patrundere, exista mai multe clase de alergeni:
 • Alergeni alimentari si digestivi (albus de ou, lapte de vaca, gluten);
 • Pneum alergeni (polen, praf de casa, mucegaiuri);
 • Alergeni proveniti de la insecte;
 • Alergeni proveniti de la paraziti (Ascaris);
 • Alergeni medicamentosi (ibuprofen, penicilina, ampicilina, amoxicilina);
 • Alergeni chimici

 

Teste pentru depistarea si diagnosticarea alergiilor la Clinica Sante:
Paneluri de 20 de alergeni
 • Panel 1 – mixt de alergeni (respiratori si alimentari) ADULT (RESPIRATORI : D. pteronyssius, D. farinae, polen de arin, polen de mesteacan, polen de alun, polen de iarba, polen de secara, pelin, patlagina, pisica (par, piele), caine (par, piele), cal (par, piele), Alternaria alternata; ALIMENTARI: lapte, albus, fasole, soia, morcov, faina de grau, alune, arahide)
 • Panel 2 – 20 alergeni respiratori adult / pediatric (D. pteronyssius, D. farinae, polen de arin, polen de mesteacan, polen de alun, polen de stejar, polen de ierburi, polen de secara, pelin, patlagina, pisica (par, piele), caine (par, piele), cal (par, piele), purcelus de Guinea (par, piele), hamster auriu (par, piele), iepure (par, piele), Penicillium notatum, Cladosporium herbarum, Aspergillus fumigatus, Alternaria alternata)
 • Panel 3 – 20 alergeni alimenari  adult / pediatric (alune, arahide, nuci, migdale, lapte, albus, galbenus, cazeina, cartof, telina, morcov, rosii, cod, crab, portocala, mar, faina de grau, faina de secara, seminte de susan, soia)
 • Panel 4 – mixt de alergeni (respiratori si alimentari) PEDIATRIC (RESPIRATORI: D.pteronyssius, D. farinae, polen de mesteacan, polen de ierburi, pisica (par, piele), caine (par, piele), Alternaria alternata; ALIMENTARI: lapte, alfa-lactoalbumina, beta-lactoalbumina, cazeina, albus, galbenus, albumina serica bovina, soia, morcov, cartof, faina de grau, alune, arahide)

 

IgE-uri specifice, cantitative, pentru diversi alergeni (praf de casa, tomate, albine, viespe, lapte de vaca, cazeina, amestec de mucegaiuri etc.)
Histamina in sange/urina, Activitatea diaminooxidazei (DAO), ECP (proteina cationica a eozinofilelor), Triptaza, Test Phadiatop